Rekenvoorbeelden

CircularPET

Duurzaam en kostenbesparend

Om inzichtelijk te maken wat werken met het CircularPET systeem precies betekent geven we hieronder twee rekenvoorbeelden.

Beide voorbeelden laten duidelijk zien dat duurzaam niet duur(der) hoeft te zijn. Naast de duidelijke kostenbesparingen is er op de lange termijn ook aanzienlijke voordeel te behalen door een schoner terrein en het reduceren van plastic afval. Dit zorgt voor een prettigere bezoekersbeleving en geeft essentiële milieuwinst. Wie met het CircularPET bruikleensysteem werkt, helpt mee aan het creëren van een circulair economisch model op het gebied van plastic recycling binnen de evenementenbranche.

Rekenvoorbeeld

Festival A

Dit festival heeft 4.000 bezoekers. Op basis van ervaringscijfers verwacht men 40.000 bekers nodig te hebben. Voor de zekerheid worden er 15.000 extra bekers besteld om niet in de problemen te komen met een tekort.

Festival A betaalt:

Gebruikte bekers: 42.000 x 8 cent €3.360,-
Bekers retour: 13.000 op 55.000 (24%) €0,-
Transportkosten - €150,-
Totaal - €3.510,-

Het festival hoeft zelf geen rPET softcups in te kopen (á ca. 3 ct p/st). Dat levert een besparing van ongeveer €1.260 op. Daarnaast is 4% van de bekers niet teruggebracht, waarover €1,50 statiegeld is betaald. Dat levert een extra omzet op van €2.520. De eindbalans ziet er dan als volgt uit:

Opbrengst uit besparing bekers en statiegeld: €3.780,-
Kosten CircularPET systeem: €3.510,-
Positief saldo €270,-

Dit staat nog los van de besparing die een schoner terrein qua schoonmaakkosten oplevert en de afvalverwerkingskosten voor het gebruikte plastic die niet betaald hoeven te worden.

Rekenvoorbeeld

Festival B

Festival B heeft 78.000 bekers gebruikt tijdens het evenement. Zij krijgen 2 cent korting op de staffel omdat het eigen bekers betreft. Om die reden zijn er geen transportkosten.

Festival B betaalt:

Gebruikte bekers: 78.000 x 4,5 cent €3.510,-
Bekers retour: NVT €0,-
Transportkosten NVT €0,-
Totaal - €3.510,-

4% van de bekers is niet teruggebracht, waarvoor wel een statiegeldbedrag van €1,50 is betaald. Dat levert het festival een extra omzet van €4.680 op.

Extra opbrengst door statiegeld €4.680,-
Kosten CircularPET systeem: €3.510,-
Positief saldo €1.170,-

En net als in het eerste voorbeeld geldt ook hier dat er flink wordt bespaard op de schoonmaak- en afvalverwerkingskosten.

Makkelijk en overzichtenlijk

Bruikleensysteem

Om het voor de organisator makkelijk en overzichtelijk te maken hanteren wij een bruikleensysteem met een (cup-to-cup) rPET softcup en een bekertarief waarbij alle kosten inclusief zijn. De enige kosten die niet in de bekerprijs zijn verwerkt zijn de transportkosten omdat deze variabel zijn. Je ontvangt dus geen complexe offerte, maar een eenvoudig en overzichtelijk document gebaseerd op een simpele rekensom. Zo kan je eenvoudig begroten en vergelijken met andere opties uit de markt zoals hardcups.