CircularPET
Regelgeving
Er gaat een hoop veranderen en wij begrijpen dat dit zorgt voor onduidelijkheden. De ontwikkelingen gaan hard. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelwetgeving voor SUP bekers op evenementen en festivals, en om maatregelen te nemen om het gebruik van wegwerp plastic te beperken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de reputatie van jouw evenement of festival. Wij zetten alle relevante informatie voor jou hier even overzichtelijk op een rij.
Vanaf 1 januari 2024 geldt voor festival en evenementen, begin er alvast mee.

Veelgestelde vragen
Wat is de SUP-norm?
Er komt een verbod op het gebruik van Single Use Plastics. Dat betekent dat er geen ruimte meer is voor plastic dat na 1 keer gebruik zijn functie verliest. Wegwerpbekertjes bijvoorbeeld zijn niet meer toegestaan. Dat geldt gelukkig niet wanneer die wegwerpbekertjes uit PET of rPET bestaan en niet worden weggeworpen maar worden ingezameld om gerecycled te worden tot nieuwe softcups. In dat geval hergebruik je de grondstof. Het mooie daarvan is dat dit oneindig kan wanneer je ervoor zorgt dat er geen vervuiling zit in de inzameling van de bekers. Er gaat dus geen grondstof verloren.
Wat is duurzamer, hardcup of softcup?
Die vraag wordt veel gesteld en er zijn al meerdere wetenschappelijke onderzoeken aan besteed. Daar wordt niet echt een duidelijk antwoord gegeven omdat het resultaat afhankelijk is van verschillende factoren. De ene keer komt de hardcup er beter uit, de andere keer de softcup. Wij zijn zelf van mening dat hoogwaardige recycling van (r)PET softcups het meest duurzaam is. Ten eerste omdat er bij het werken met softcups veel minder plastic nodig is dat uit fossiele grondstoffen wordt gemaakt. Voor elke hardcup die verloren gaat kan je vijf tot tien softcups maken. Nu met dezelfde bekersystemen dezelfde retourpercentages worden behaald en dus ook dezelfde uitval qua bekers bespaar je door werken met softcups tot 500% plastic.
Daarnaast twijfelen wij aan de claim dat een hardcup wel 50 tot 100 keer meegaat. Misschien in theorie maar in de praktijk zijn we dat nog nooit tegengekomen op festivals. Wanneer er een krasje of beschadiging is gaat de hardcup al direct verloren en is verder onbruikbaar. We zien zelf de hardcup vooral als de beste oplossing in vaste locaties met eigen mogelijkheid om te spoelen. Maar voor festivals en grootschalige evenementen waarbij veel transportbewegingen en logistieke uitdagingen komen kijken is er eigenlijk geen twijfel. Kies voor de softcup in combinatie met een circulair bekersysteem.
Wat is hoogwaardige recycling?
Hoogwaardige recycling is een manier van recycling waarbij het product letterlijk weer tot hetzelfde product wordt gerecycled. Er is dus geen verval van de grondstof. Bij softcups kan dit alleen met PET of rPET. Daarbij is het van belang dat de bekers schoon worden aangeleverd zodat ze foodgrade geschikt zijn. Dit betekent dat ze dus weer geschikt zijn voor consumptie.
Waarom een certificaat?
Een voorwaarde om met softcups te mogen blijven werken is dat er een recyclingpercentage behaald moet worden. Vanaf 1 januari 2024 betekent dit dat minimaal 75% van de gebruikte softcups moet worden ingezameld en de verzameling gebruikte bekers zuiver genoeg moet zijn om hoogwaardig gerecycled te kunnen worden. In 2025 ligt dat percentage op 80%, in 2026 op 85% en in 2027 moet 90% van de softcups weer terugkomen.
Wij berekenen op basis van de gebruiksgegevens en de hoeveelheid ingezamelde bekers die bij de recycler wordt aangeboden het percentage dat hoogwaardig is gerecycled. De organisatie ontvangt hiervan een certificaat dat aantoont of is voldaan aan de SUP regelgeving.
Overig










