Het proces

Op duurzaamheidsgebied voor evenementen is er geen eenduidig beleid.  De aard van elk evenement is verschillend en niet alle mogelijkheden werken voor iedereen even goed.  Maar voor het afvalprobleem is een gesloten (mono)stroom van rPET plastic zonder twijfel een 100 % duurzame, efficiënte, breed inzetbare en relatief goedkope oplossing. 

Hoe ziet de circulaire rPET stroom er volgens CircularPET uit?

1. Een evenement zorgt er voor dat alle dranken geserveerd worden in voor cup-to-cup recycling geschikte (r)PET bekers en flesjes.
2. Deze worden tijdens het evenement gebruikt en ingezameld.
3. CircularPET verwerkt de ingezamelde bekers en flesjes in samenwerking met SUEZ tot een food-grade rPET materiaal.
4. Vervolgens wordt het materiaal door een gespecialiseerde recycler weer verwerkt tot grondstof voor bekerproductie.
5. CircularPET gebruikt deze grondstof om weer nieuwe rPET bekers te maken, welke kunnen worden ingezet op het volgende evenement.

Screen Shot 2021-02-22 at 13.00.48.png

De rPET bekertjes zijn relatief goedkoop. Het vervangingsproces hoeft dus niet veel extra te kosten. Mogelijk is er een uitgebreidere schoonmaakploeg nodig om ervoor te zorgen dat de rPET materialen goed gescheiden worden van de rest van het afval. Een statiegeldsysteem kan daarbij uitkomst bieden. Door de bekertjes en flesjes bij de barpunten af te geven, verzorgen de bezoekers zelf het scheidingsproces.

 

Wat doet Stichting CircularPET?

 

Stichting CircularPET begeleidt organisatoren van publieksevenementen bij het proces van de overgang van de huidige (milieubelastende) werkwijze naar het gebruik van duurzame rPET. Daarnaast kunnen we bij alle vijf de stappen van de circulaire PET stroom behulpzaam zijn. Ook spelen we een belangrijke rol bij het informeren van de bezoekers. CircularPET voorziet in eenduidige communicatie door middel van verwijsborden en kan desgewenst ook alle achtergrondinformatie over de omslag naar rPET verzorgen.