De Nijmeegse Vierdaagsefeesten, het grootste jaarlijkse publieksevenement van Nederland, werkt vanaf aankomende editie met een circulair bekersysteem met rPET softcups. In nauwe samenwerking met partners CircularPET, afvalverwerker DAR en bekerproducent Paardekooper is een systeem ontwikkeld dat bezoekers stimuleert hun gebruikte bekertje of flesje terug te brengen naar de bar. Daar wordt het ingenomen en gescheiden afgevoerd als monostroom om opnieuw tot drinkbeker of flesje te worden verwerkt. Stichting ACBN, organisatie van de Vierdaagsefeesten, heeft zichzelf tot doel gesteld zo binnen vijf jaar de hoeveelheid verlies aan grondstoffen terug te brengen naar nul. Hiermee loopt de organisatie vooruit op de wetgeving die nu in voorbereiding is om vanaf 2023 het gebruik van single use plastics zonder recycling te verbieden. De Gemeente Nijmegen maakt de omslag mogelijk door deze deels te financieren.
“Het is een prachtige stap die we samen met lokale partners als gemeente, DAR, Horeca en organisatoren zetten. Voor een open, vrij toegankelijk evenement van deze omvang is het niet eenvoudig een dergelijk systeem te implementeren. Met veel trots geven we met de invoering van de circulaire beker invulling aan onze ambitie om naar een afvalvrij evenement te groeien.”
Joris Bouwmeester – Directeur ACBN
Tjeerd Bijnsdorp (CircularPET): “Naar onze mening is werken met rPET softcups in een circulair systeem de beste en goedkoopste oplossing voor grote publieksevenementen. De Vierdaagsefeesten zijn wat dat betreft het ultieme podium om dit in de praktijk te brengen. We zijn met ACBN rond de tekentafel gegaan en hebben gekeken naar welke problemen en uitdagingen er getackeld moesten worden om een circulair systeem te realiseren. Dat kan alleen wanneer je alle samenwerkende partijen op één lijn krijgt. Vanuit CircularPET monitoren we het proces van inzamelen, de communicatie erover en keuren we de ingezamelde zakken met gebruikte bekers op zuiverheid. Alle goedgekeurde zakken worden door een recycler verwerkt tot nieuw granulaat dat gebruikt mag worden voor de productie van nieuwe bekers. Het streven is natuurlijk om alle zes miljoen bekers voor recycling te behouden, daar gaan we ons uiterste best voor doen!”
Voor het nieuwsbericht vanuit de Vierdaagsefeesten klik hier